Vrijwilliger zijn in het molenhuis is een uniek gegeven! Nieuwsgierig en goesting om dit te ontdekken? Elke bijdrage telt hoe groot of klein ze is

Iedereen is welkom!

Het molenhuis is een plek waar iedereen kan zijn. Het ont-moeten en genieten van de omgeving willen we aanbieden aan een zeer divers publiek en voornamelijk aan zij die het moeilijker hebben in onze samenleving. 

Enerzijds doen we dit door onze eigen activiteiten aan te bieden en anderzijds door het huis ter beschikking te stellen aan groepen die passen binnen onze krachtlijnen.

Samen verantwoordelijk, toegankelijk voor iedereen, eenvoud en soberheid met respect voor de omgeving en de natuur zijn sleutelbegrippen in onze vereniging.

Het huis, de omgeving,  de activiteiten, de administratie, de publicaties en zoveel meer worden allemaal gedragen door verschillende vrijwilligers. Meermaals per jaar organiseren we gemoedelijke en ontspannende molenweekends en in de zomer een molenweek om te zorgen dat het huis en domein een prachtige plek blijft.

Een unieke organisatie met een unieke plek, vormgegeven door vele unieke mensen, waar ervaren en samen doen meer zegt dan eender welke omschrijving.

Zin om eens een steentje bij te dragen tijdens één van de molenweekends?

In een diverse ploeg van kokers, handige harry's, groene vingers, houtklievers, kuisers, afwassers, entertainers, schilders, … is er zeker een plekje voor jou. Zin om eens een steentje bij te dragen tijdens een van de molenweekends?

In een diverse ploeg van kokers, handige harry's, groene vingers, houtklievers, kuisers, afwassers, entertainers, schilders, … is er zeker een plekje voor jou.

Jaarlijks zoeken wij extra handen en brains om ons te ondersteunen.
Heb jij een talent dat je graag zou inzetten om Het Molenhuis mee te dragen?

Heb jij de handigheid in je vingers en zeggen reparatiewerkjes je wel iets?

Er is wel altijd iets dat onze aandacht roept, een raam dat niet meer sluit, een kraantje repareren, een vloertje vernissen, een tegel vervangen of soms wat grotere werken die we samen doen: een trap steken, een afdak maken,... 

Onze expertise zoekt alvast wat handen om te helpen of om het al doende te leren en over te nemen.

Heb jij kennis van grote en kleine bouwwerken, onderhandelen met aannemers?

Oog hebben voor het onderhoud van het huis is een grote vereiste hier. Samen met de raad van bestuur wordt er gekeken welke werken het meest dringend zijn. En dan komt er heel wat organisatie bij kijken: de juiste aannemer vinden of de vrijwilligers in goede banen leiden om te helpen waar nodig.

Is de keuken een plek waar jij graag helpt of je ding doet?

Sommige weekends doen graag beroep op wat mensen die helpen in de keuken. Vaak is er een aankoopverantwoordelijke, helpen mensen groenten snijden, een kleine fantasie met wat restjes en zo wordt alles tot een heerlijke maaltijd verwerkt.

Ben jij een verkoper of iemand die mensen weet te bereiken en aan te spreken

Er is een nieuwsbrief, facebook,  website. Allemaal zaken die de nodige aandacht vragen om mensen te bereiken.  Hoe meer mensen helpen om promotie te maken, hoe beter we de juiste mensen zullen bereiken. Schrijf je graag eens een artikel, maak je graag foto’s, weet je hoe een breed netwerk aan te spreken, ben je hier zeker aan het juiste adres.

Ben je niet bang van een computer of cijfers?

Achter de schermen gebeurt er ook heel wat werk. De boekhouding bijhouden, zorgen dat alle organisatoren hun kosten kunnen berekenen, registratiebladen over de gebruikers, huurinkomsten, … We houden het allemaal zo simpel mogelijk, maar toch het minimum moet gebeuren.

Ben je geboeid door waterzuivering of het opwekken van eigen energie?

Ook deze toestellen vragen het nodige onderhoud en technisch inzicht. Je houdt het functioneren van de toestellen in het oog en wanneer nodig contacteer je de bouwer voor herstel of onderhoud.  Je zorgt ervoor dat de gebruikers van het Molenhuis zich bewust zijn van wat zij door de riolering sturen of hun energieverbruik. 

We hebben ook een waterkrachtturbine. Deze draaiende houden is een hele uitdaging. Iets voor jou?

Heb jij groene vingers die graag wat onkruid wieden, gras maaien of bomen snoeien?

Een drietal keer per jaar vraagt de buitenomgeving een grote aandacht. De grasvelden rondom maaien we 2 tot 3 keer. We experimenteren graag met de zeis. Vlak voor het huis hebben we de terrassen ingezaaid met bloemenmengsels, kruiden en groeien wat vaste planten en bodembedekkers. 

Het vraagt nog enige opvolging en regelmatig wieden , extra inzaaien of planten om tot een mooi geheel te komen. De houtwallen vragen ook hun aandacht opdat de takken niet over de toegangswegen groeien.

Ben je een organisatietalent met ideeën voor een leuk activiteitenaanbod?

Onze eigen activiteiten richten we tot alle mensen en in het bijzonder tot mensen die het minder makkelijk hebben in de samenleving. Momenteel zijn er wandelweekends en midweken, een avontuurlijke vierdaagse, rustige freewheelweekends, een fietsweekend en een yoga-weekend. 

Is er iets wat jou aanspreekt of heb je zelf ideeën om te organiseren, heb je zin om ons aanbod te vergroten en meer mensen de weg te laten vinden naar onze organisatie? Dan is hier de kans om dat te doen. Zolang het binnen de krachtlijnen past en de weekends openstaan voor iedereen, mag jij je ding hier komen doen. Een draaiboek is ter beschikking.

Ben jij iemand die kaas heeft gegeten van fondsenwerving of misschien met vrienden een spaghettidag wil organiseren?

Het Molenhuis vraagt veel onderhoud en klussen om te blijven voldoen aan de hedendaagse normen. Verbouwingen en renovaties kosten veel geld. Daar wij onze prijzen voor gebruikers willen laag houden owv onze sociale doelstelling, zoeken we vaak extra inkomsten om deze projecten waar te maken. Het werven van giften, sponsors zoeken, een dossier schrijven of een ludieke actie organiseren zou een hele hulp voor ons zijn.

Weet je het nog niet goed, maar kriebelt het wel?

Kom met ons kennis maken. Al wandelend, tijdens een klusmoment of een leuke activiteit. Pas jonge kinderen en daarom geen tijd? Terwijl je kinderen spelen in de beek of ravotten op het plein, ontdek jij onder begeleiding het reilen en zeilen van de Molen al doende. 

En wie weet ontdek je wel wat jij kan bijdragen in dit geheel. Alle kleine beetjes helpen!

Heb je vragen? Niet aarzelen.
Contact@moulindebellemeuse.be