Onze vzw / Accommodatie / Omgeving / De vos: Wild spotten rond Het Molenhuis
De vos (Vulpes vulpes), ook wel de rode vos genoemd, is een van de meest fascinerende roofdieren die nog vrij in de Benelux voorkomt. Dit sluwe en flexibele dier heeft zich perfect aangepast aan verschillende omgevingen, van dichte bossen tot open velden en zelfs stedelijke gebieden. Dankzij zijn intelligentie en behendigheid weet hij in bijna elke situatie te overleven.
Rond Het Molenhuis zitten heel wat vossen. Wil je er meer over weten en er misschien eentje te zien krijgen tijdens je bezoek? We doen het hier uit de doeken!
De vos is gemakkelijk te herkennen aan zijn prachtige roodbruine vacht, hoewel de kleur kan variëren van beige tot diep rood, en zelfs zilverkleurig of zwart. Hij heeft een slanke snuit, puntige oren en een volle, ruige staart met vaak een witte punt. Zijn poten zijn aan de onderkant zwart, wat hem een elegante uitstraling geeft. Met een lengte van 58 tot 90 centimeter (zonder staart) en een gewicht tussen de zes en tien kilogram is hij een mooie verschijning in de natuur.
Naast zijn uiterlijk staat de vos ook bekend om zijn scherp gehoor en uitstekende reukzin. Hij kan het piepen van een muis op tientallen meters afstand horen en kan prooidieren zelfs onder een dikke laag sneeuw lokaliseren. Zijn ogen zijn bijzonder goed aangepast aan het jagen in de schemering en duisternis, waardoor hij zelfs bij weinig licht goed kan zien.
De vos is een echte opportunist en eet vrijwel alles wat hij kan vinden. Zijn dieet bestaat uit knaagdieren, konijnen, vogels en insecten, maar ook vruchten, bessen en soms zelfs afval. Hij jaagt voornamelijk 's nachts en in de schemering, maar in rustige gebieden kan hij ook overdag actief zijn. Dankzij zijn slimme jachttechnieken en snelheid – hij kan tot 60 km/u rennen – is hij een succesvolle jager.
Een opmerkelijk jachtgedrag van de vos is de zogenaamde "muizensprong". Hierbij spitst hij zijn oren, luistert aandachtig naar de geluiden van zijn prooi en springt dan met een sierlijke boog naar beneden om toe te slaan. Dit gedrag is vooral in de winter goed te observeren, wanneer hij door de sneeuw jaagt.
Vossen leven meestal in kleine familiegroepen, bestaande uit een dominant koppel en enkele vrouwelijke helpers uit vorige worpen. De mannetjes verlaten de groep zodra ze volwassen zijn. In de winter, tijdens de paartijd, zijn vossen actiever en maken ze verschillende geluiden om met elkaar te communiceren. Ze kunnen meer dan 28 verschillende geluiden voortbrengen, variërend van blaffen en janken tot hoge kreten waarmee ze soortgenoten waarschuwen of lokken.
De paartijd loopt van december tot februari en na een draagtijd van ongeveer 52 dagen worden de jongen geboren, meestal in maart of april. Een worp bestaat doorgaans uit vier tot zes welpen, maar bij gunstige omstandigheden kunnen er tot tien geboren worden. De jongen worden blind en hulpeloos geboren en blijven de eerste weken in het hol. Na ongeveer twee weken gaan hun ogen open en beginnen ze de wereld buiten het hol te verkennen.
Als je vossen wil zien moet je over het algemeen een beetje geluk hebben. Ze ruiken en horen je van ver aankomen en zijn redelijk schuw.
Maar niet getreurd. In Het Molenhuis hebben wij een waar vossenbuffet ter beschikking, namelijk onze composthoop. Die doet dienst als lokmiddel voor heel wat beestjes die rond ons huisje wonen.
Op het domein van Het Molenhuis is een bron (aangegeven met een pijltje). Daar staat een bankje. Ga je daarop zitten kijken met je gezicht naar de beek toe, kijk je recht op het beestenspoor dat leid naar de composthoop. Een ideale plek voor een stiltemomentje.
Een andere optie is vanop het terras de composthoop in het oog en wie weet komt de vos vanzelf naar je toe.
De vos heeft een indrukwekkend groot verspreidingsgebied en komt voor in bossen, velden, moerassen en zelfs in de duinen. Hij voelt zich thuis in een landschap waar open vlaktes worden afgewisseld met struiken en bomen. Dankzij zijn aanpassingsvermogen weet hij zich in bijna elk type landschap te redden.
In stedelijke gebieden heeft de vos zich aangepast aan het leven dicht bij mensen. Hij foerageert vaak op afval en gebruikt tuinen en parken als jachtgebied. In sommige steden, zoals Londen, is de stedelijke vos een bekend fenomeen en laat hij zich zelfs overdag regelmatig zien. Dit toont zijn enorme flexibiliteit en overlevingsvermogen.
Vossen graven hun eigen holen of nemen verlaten holen van dassen en konijnen over. Een vossehol heeft vaak meerdere ingangen en is slim geplaatst op een beschutte plek, zoals onder boomwortels of in een heuvel. Het hol wordt voornamelijk gebruikt tijdens het grootbrengen van de jongen; buiten het voortplantingsseizoen slaapt de vos vaak gewoon in dichte vegetatie.
Een vos verdedigt zijn territorium met geursporen die hij achterlaat via urine en uitwerpselen op strategische plekken. Zo weet hij andere vossen duidelijk te maken dat het gebied bezet is. De grootte van een territorium kan variëren van 100 tot 1200 hectare, afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel en schuilplaatsen.
Vossen staan bekend om hun intelligentie en vindingrijkheid. Ze kunnen snel leren en passen hun gedrag aan nieuwe situaties aan. In gebieden waar op hen gejaagd wordt, worden ze extreem voorzichtig en ontwikkelen ze complexe strategieën om jagers te ontwijken. Ze gebruiken bijvoorbeeld hun eigen geursporen om tegenstanders op een dwaalspoor te brengen en kunnen zich razendsnel verstoppen.
Daarnaast hebben vossen een goed geheugen en onthouden ze waar ze eerder voedsel hebben gevonden. Soms verstoppen ze voedsel voor later, en dankzij hun scherpe reukzin kunnen ze deze voedselvoorraad weken later nog terugvinden.
De vos is een van de meest intrigerende en veelzijdige dieren in onze natuur. Zijn sluwe aard, speelse gedrag en slimme jachttechnieken maken hem tot een geliefde en bewonderde verschijning. Of hij nu sluipend door het struikgewas trekt, sierlijk door de sneeuw springt of nieuwsgierig de omgeving verkent – de vos blijft een symbool van de wilde natuur, vol mysterie en charme.
Midden in de ongerepte natuur van Bérismenil, langs de kabbelende Belle Meuse, ligt Het Molenhuis. Dit karaktervolle verblijf is de ideale plek voor groepen die willen ontsnappen aan de drukte en volop willen genieten van de rust, ruimte en natuur van de Ardennen.
Het Molenhuis biedt slaapplaatsen voor maximaal 50 personen, twee uitgeruste keukens, twee livings met eetruimte en een gezellige zithoek met houtkachel. Buiten is er een groot terras, een speelweide, een polyvalente ruimte en directe toegang tot talloze wandel- en fietsroutes. Het huis is omgeven door beverdammen.
Of je nu komt voor een avontuurlijke trektocht, ravotten met de kinderen of een weekend vol ontspanning, Het Molenhuis is de perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke tijd in de natuur.
Vzw Moulin de Belle Meuse is een vrijwilligersorganisatie met als doel iedereen de kans geven om tegen democratische prijzen te genieten van de Ardense natuur.
We organiseren zelf activiteiten en ondersteunen andere groepen en organisaties door Het Molenhuis tegen zo democratisch mogelijke prijzen ter beschikking te stellen.
We mikken in de eerste plaats op maatschappelijk kwetsbare individuen en groepen, die anders weinig mogelijkheden hebben om erop uit te trekken, maar in principe is iedereen welkom die onze basisprincipes belichaamt!
Het onderhoud en beheer van het huis en de vzw draait 100% op vrijwilligers. Alle opbrengsten worden geïnvesteerd in het behoud van het gebouw en het project!