Onze vzw / Accommodatie / Omgeving / De bever: Wild spotten rond Het Molenhuis
De Europese bever (Castor fiber), het grootste knaagdier van Europa, is een fascinerend dier dat een cruciale rol speelt in onze ecosystemen. Zijn indrukwekkende bouwvaardigheden en unieke levenswijze maken hem tot een ware architect van de natuur. De omgeving van Het Molenhuis is de laatste tien jaar helemaal hertekent door de bever. Zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van ons riviertje, de Belle Meuse, vind je indrukwekkend bever bouwwerken. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten.
Bevers zijn imposante dieren met een kop-romplengte van ongeveer 1 meter en een staart van circa 30 centimeter. Ze wegen tussen de 16 en 30 kilogram. Hun dikke, licht- tot donkerbruine vacht beschermt hen tegen koude temperaturen en water.
De platte, geschubde staart dient niet alleen als roer tijdens het zwemmen, maar ook als vetopslag voor de winter, vergelijkbaar met de bulten van een kameel.
Opvallend zijn hun grote, oranje tanden, die dankzij een hoge concentratie ijzerdeeltjes uitzonderlijk sterk zijn en hen in staat stellen bomen om te knagen.
Als planteneters voeden bevers zich voornamelijk met bladeren, schors en jonge scheuten van bomen. Ze zijn vooral 's nachts actief en besteden een groot deel van hun tijd aan het knagen van bomen, niet alleen voor voedsel maar ook voor het verzamelen van bouwmateriaal.
Hun scherpe, oranje tanden groeien continu, waardoor ze constant moeten knagen om ze op de juiste lengte te houden. Bevers leven in familiegroepen die bestaan uit een ouderpaar en hun jongen van verschillende leeftijden. Deze groepen hebben een eigen territorium dat ze markeren met geurstoffen, bekend als castoreum.
Om bevers te zien is Het Molenhuis de ideale plek. Op een paar honderd meter van het huis kan je vanop de weg neerkijken op een dam en beverburcht. Hierdoor heb je een perfect zicht van bovenaf, terwijl de bever zijn veiligheidsgevoel niet kwijt raakt. Vaak blijven ze rustig hun gang gaan in plaats van te vluchten.
Overdag moet je er echter niet heen gaan. Bevers zijn alleen maar te zien bij zonsopkomst en valavond. Uiteraard ga je beter met een kleiner groepje dan een groter groepje en stil zijn is uiteraard een must.
Coördinaten
50°11'35.9"N 5°40'32.6"E
Bevers zijn nauw verbonden met waterrijke omgevingen zoals rivieren, meren, moerassen, beken en sloten. Essentieel voor hun habitat is de aanwezigheid van water gedurende het hele jaar en een overvloed aan bomen langs de oevers, aangezien ze zich voeden met bladeren, schors en jonge scheuten. Het gebied rond Het Molenhuis is met andere woorden een waar beverparadijs.
Bevers staan bekend om hun indrukwekkende bouwvaardigheden. Ze bouwen burchten langs oevers met een onderwatertoegang, wat hen beschermt tegen roofdieren. Deze burchten zijn gemaakt van op elkaar gestapelde takken, modder en waterplanten, en kunnen enkele vierkante meters beslaan en tot twee meter hoog zijn.
Daarnaast construeren bevers dammen om het waterpeil te reguleren, zodat de ingang van hun burcht altijd onder water blijft. Deze dammen kunnen tientallen tot meer dan honderd meter lang zijn en hebben soms zelfs een sluis om water te laten doorstromen.
Hoewel bevers een positieve bijdrage leveren aan het ecosysteem, kunnen hun activiteiten soms conflicteren met menselijke belangen. Het omknagen van bomen kan schade veroorzaken aan bossen en landbouwgewassen, en de bouw van dammen kan leiden tot overstromingen van landbouwgebieden en infrastructuur. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen het behoud van de beverpopulatie en het voorkomen van overlast.
In België zijn bevers en hun bouwwerken wettelijk beschermd, wat betekent dat het verwijderen van bevers of het vernietigen van hun dammen en burchten zonder vergunning verboden is. Samenwerking tussen natuurbeschermingsorganisaties, overheden en lokale gemeenschappen is essentieel om conflicten te minimaliseren en de voordelen van de aanwezigheid van bevers te maximaliseren.
Voor onze waterturbine te laten draaien is er stroomopwaarts een splitsing gebouwd in de Belle Meuse. Een deel van het water wordt daar afgetakt naar een apart kanaaltje dat onze turbine aandrijft. De bever heeft uiteraard liever dat dit water naar zijn dam stroomt. Op deze video zie je hem dan ook ons toevoerkanaal afdammen.
De bever speelt al eeuwenlang een rol in de menselijke cultuur. In de middeleeuwen werd bevervlees als een vastenmaaltijd beschouwd, omdat men dacht dat bevers vissen waren vanwege hun schubachtige staart. Bevergeil, een geurstof die bevers afscheiden, werd gebruikt in parfums en medicijnen.
In de mythologie en folklore wordt de bever vaak geassocieerd met wijsheid en hard werken. In de Noord-Amerikaanse inheemse tradities wordt de bever gezien als een symbool van samenwerking en doorzettingsvermogen. Europese verhalen portretteren hem vaak als een slimme en vindingrijke bouwer. Zelfs in de heraldiek komt de bever voor, als symbool van werklust en gemeenschapszin.
De activiteiten van bevers hebben een aanzienlijke positieve impact op het ecosysteem. Door het bouwen van dammen en het omknagen van bomen creëren ze nieuwe habitats zoals wetlands, die gunstig zijn voor tal van andere soorten, waaronder kikkers, libellen en vissen.
Deze verhoogde biodiversiteit trekt op zijn beurt weer andere dieren aan. Daarnaast helpen beverdammen bij het vasthouden van water, wat kan bijdragen aan het voorkomen van droogte en het verbeteren van de waterkwaliteit door het verhogen van het zelfreinigend vermogen van waterlopen.
De Europese bever is een opmerkelijk dier dat een sleutelrol speelt in het bevorderen van biodiversiteit en het creëren van dynamische, gezonde ecosystemen. Zijn terugkeer naar gebieden zoals de omgeving van Moulin de Belle Meuse verrijkt niet alleen de natuur, maar biedt ook unieke kansen voor educatie en natuurbeleving. Door bewust om te gaan met de aanwezigheid van bevers en hun leefomgeving te respecteren, kunnen we samen genieten van de vele voordelen die deze bijzondere dieren met zich meebrengen.
Midden in de ongerepte natuur van Bérismenil, langs de kabbelende Belle Meuse, ligt Het Molenhuis. Dit karaktervolle verblijf is de ideale plek voor groepen die willen ontsnappen aan de drukte en volop willen genieten van de rust, ruimte en natuur van de Ardennen.
Het Molenhuis biedt slaapplaatsen voor maximaal 50 personen, twee uitgeruste keukens, twee livings met eetruimte en een gezellige zithoek met houtkachel. Buiten is er een groot terras, een speelweide, een polyvalente ruimte en directe toegang tot talloze wandel- en fietsroutes. Het huis is omgeven door beverdammen.
Of je nu komt voor een avontuurlijke trektocht, ravotten met de kinderen of een weekend vol ontspanning, Het Molenhuis is de perfecte uitvalsbasis voor een onvergetelijke tijd in de natuur.
Vzw Moulin de Belle Meuse is een vrijwilligersorganisatie met als doel iedereen de kans geven om tegen democratische prijzen te genieten van de Ardense natuur.
We organiseren zelf activiteiten en ondersteunen andere groepen en organisaties door Het Molenhuis tegen zo democratisch mogelijke prijzen ter beschikking te stellen.
We mikken in de eerste plaats op maatschappelijk kwetsbare individuen en groepen, die anders weinig mogelijkheden hebben om erop uit te trekken, maar in principe is iedereen welkom die onze basisprincipes belichaamt!
Het onderhoud en beheer van het huis en de vzw draait 100% op vrijwilligers. Alle opbrengsten worden geïnvesteerd in het behoud van het gebouw en het project!