Af en toe kregen we wel eens de vraag van een voorziening of een gezin in nood dat op zoek was naar een overnachting om even af te koppelen en rust te zoeken. Een jongere en begeleider die hun tentje opzetten in de weide tijdens de meerdaagse voor 1 nacht, een gezin dat de zorg even niet meer kan dragen en er nodig uit moet voor 2 dagen, even uit de groep met een begeleider om tot jezelf te komen,...
We besloten dat dit een mooie manier is om ons sociaal engagement nog breder te maken.
Het gaat om een last minute vraag van een voorziening maximaal 2 weken op voorhand tot een dag op voorhand van een begeleider + maximaal 2 jongeren.
De kostprijs wordt dan onderling afgesproken, zodat de minimale kosten van het verblijf wel gedekt worden.
Zoek je als leefgroep eropuit te trekken, kijk dan in onze reserveringskalender. Er is zeker altijd ruimte in de schoolvakanties en ook de weekends houden we tot een half jaar op voorhand vrij voor sociale doelgroepen.
Vragen, een voorstel, aarzel niet om ons te contacteren.
Met veel dankbaarheid en blijdschap kunnen we melden dat onze projectrekening in november en december 5000€ opbracht. Na een slapende rekening gedurende enkele maanden bracht de actie van afgelopen 2 maanden weer beweging op de rekening.
De krachtlijn samen verantwoordelijk werd extra in de verf gezet met deze actie. Wij zijn dankbaar voor dit brede netwerk van vrienden, familie, verenigingen, kennissen dat iedereen activeerde.
DANKUWEL!
We zullen deze mensen graag verwelkomen bij de eerste druppel die uit de kraan komt.
Er kan nog steeds gestort worden op projectrekening BE10 0000 0000 0404 BIC: BPOTBEB1 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding “128/3269/00031” opgepast: gestructureerde melding.
In mei 2023 zal de rekening gesloten worden. We hopen tegen dan nog eens 5000€ bij mekaar te sprokkelen. Dus het is nog niet te laat om je netwerk te activeren.
Hieronder delen we nogmaals de plannen.
Inkomhal aan de parking met langs beide zijde een sanitaire ruimte
Binnentrap van oude gang naar inkomhal
Elk jaar in de kerstvakantie verzamelen we met alle actieve vrijwilligers om 3 dagen te genieten en te dromen van de toekomst. Een moment van ont-moeten, ruimte voor een babbel, doen waar je zin in hebt en uitwisselen over de werking. Het was alvast inspirerend om onze werking van 2023 nieuwe impulsen mee te geven. Rode en groene kaartjes vlogen omhoog aan de hand van enkele stellingen.
1. De prijs van de eigen activiteiten moet omhoog
Voor en tegenstanders, elk vanuit hun eigen ervaring. Het is duidelijk dat onze activiteiten een allegaartje van mensen aantrekt waarbij de ene het sportgoedkoop vindt en het voor de andere nog steeds een drempel is om te komen. Vanuit de krachtlijn ' voor iedereen' zochten we ideeën om elkeen hier zijn plek te kunnen laten vinden zonder dat de molen financieel onderuit gaat.
2. Als vrijwilliger voor het molenhuis mag ik geen kosten hebben in mijn vrijwilligerswerk
Nee en ja, het hangt af van wat je als kosten ziet. We blijven een 100% vrijwilligersorganisatie die het geheel samen draagt. Het blijft alvast belangrijk dat iedereen het met goesting blijft doen met een goede balans tussen geven en nemen.
3. Inkopen dienen zo goedkoop mogelijk gedaan te worden
Zeker niet, maar hoe dan wel… … …
Er is een enorme diversiteit aan hoe voeding op activiteiten wordt georganiseerd: van het goedkoopste in de Aldi tot alles in de Bioplanet tot iedereen brengt zelf wat mee. Die diversiteit mag behouden worden en we gaan daar geen strikte regels over maken.
Laten we eenvoud en soberheid + relatie met de natuur + toegankelijk voor iedereen in gedachte houden bij de inkopen.
4. Het molenhuis is een verhuurhuis in lege periodes
Bijna unaniem neen, echter in realiteit zijn deze welgekomen om mee de kosten van het huis te dragen. Iedereen gaf aan dat we veel selectiever mogen zijn als het over derden gaat. Op het bestuur hebben we al enkele extra krijtlijnen uitgezet: maximum 6 maanden op voorhand en krachtlijnen meer aftoetsen, zodat sociale organisaties voldoende ruimte krijgen om een activiteit in te plannen.
5. Als vrijwilliger/organisator zorg je mee voor bewustzijn te creëren rond energieverbruik.
Er was unaniem tuurlijk moet dat – hoe mag je zelf nog invullen en tips horen we graag. Sinds kort is er alvast een supplement voor het houtverbruik/energie. Het bewusteijn groeit, maar de lichten blijven nog vaak branden in de gang. :)
6. De slaapzaal mag opgesplitst worden in 2 kamertjes en een stuk speelzaal.
Er was unaniem laat het zoals het nu is. Het stoort niet dat er enkele slapen en dat er gespeeld kan worden. Zo behoud je de meeste ruimte.
Dit wordt nog vervolgd in concrete acties het komende jaar. Wij zijn alvast dankbaar voor de diversiteit aan input.
Naast de vrijwilligers was er ook een hele ploeg kinderen. Samen organiseerden ze een bonte avond en zorgden ze dat jong en oud zijn talenten kon tonen. Ook zij droegen hun steentje bij aan de uitwisseling rond Het Molenhuis met allerlei stellingen en vele ideeën voor activiteiten.
1. In de molen moet je buiten spelen
Wij komen naar de molen met het idee om leuk buiten te spelen. Bij regenweer is het wel fijn om ook binnen te kunnen spelen. Het is ok als volwassenen aangeven om buiten te gaan spelen als ze merken dat we teveel binnen zitten. Graag wel iets op voorhand, zodat we ons spel eerst kunnen afmaken.
2. Altijd vrij spel in de molen
Het is net leuk dat we vrij kunnen spelen en momenten dat er niks georganiseerd is, is belangrijk. Als er een spel of activiteit is georganiseerd moet je nog altijd de vrije keuze hebben. Het is ook fijn dat de kinderen zelf een activiteit organiseren (cfr bonte avond). Een goede balans tussen vrij spel en wat georganiseerde dingen is fijn.
3. Samen spelen met iedereen
Je hoeft niet altijd met iedereen te spelen. Echter je mag niemand buiten sluiten en pesten.
Geen clubjes waar de ene wel en niet in mag. We zijn allemaal deel van het molenclubje.
Als iemand even rustig alleen of met 2 wil spelen, dan moet dat ook kunnen. Geef dat op een goede manier aan.
Hazel, Maud, Nel, Amber, Helen, Nore, Otis, Rinus, Lilly, Robin, Ilias, Elin
4. Slaapspeelzaal
De slaapzaal is de laatste tijd zeer multifunctioneel. Veel kinderen spelen er volop. Daarom lijkt het goed om wat afspraken te maken.
Slapen moet mogelijk zijn: stilte tussen 20u en 10u en niet spelen op de bedden waar geslapen wordt.
Het is fijn dat we op voorhand afspreken wie wanneer de zaal gebruikt. Bijvoorbeeld als er yoga doorgaat of een meditatie. Alles opruimen voor het slaapuur, samen opruimen aan het einde van het weekend. Dank aan de fijne kinderkuisploeg! Schoenen uitdoen aan de ingang is al mooi ingeburgerd.
5. Varia
Ze vragen om stil te zijn op de trappen. Met sloefen aan lopen of heel stil, want als er veel gelopen wordt op het verdiep kan je moeilijk inslapen in de slaapzaal van het getrippel boven je.
In de kamer stilletjes praten of helemaal niet, want je stoort makkelijk de slapers in de kamer naast je.
Fanatasie van de kinderen: Kabouterhuisjes maken is de max, natuurspel, 7km wandelen, een speeldag, tekenwedstrijd, voorstelling over roofvogels, uitslapen (tot 9u), natuuronderzoek, eten zoals muizen
17 - 20 februari 2023: Mutskesweekend
10-12 maart 2023: Molenweekend winter
31 maart tot 2 april 2023: Lentewandelweekend